13 Temmuz 2013 Cumartesi

TÜRKİYE'DE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN EKSİKLERİ

Gelişen ekonomik yapı içinde çok önemli bir konu olan insan kaynakları yönetimi Türkiye'de yeterli bir profesyonel yapılanma içinde değildir. Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin insan kaynakları yönetimi bölümleri; yetersiz ve iş süreçlerine hakim olmayan,insan kaynakları yönetimi  hakkında teorik düzeyde bilgi sahibi olsa bile işletmenin yaptığı işlerin tümü hakkında bilgi sahibi olmayan ,işin içine girmeyen, sadece personelin referansı pardon torpili ile ilgilenen insan kaynakları yöneticilerinden ibarettir.
  
Türkiye'de insan kaynakları yönetiminin önemi bizzat insan kaynakları yöneticileri tarafından anlaşılamamıştır.Komik olan nokta insan kaynakları yöneticilerinin insan kaynakları yönetimini yanlış anlamaları işletmenin kar etme güdüsünün ise bu yanlış anlamayı desteklemesi ve bu noktada uzun vadeli düşünülmesi  gereken insan kaynakları planlamasının kısa vadeli ve olumsuz sonuçlar vermesidir.

  İnsan kaynakları yönetiminin gelişmesi ekonomik gelişmeyi destekleyip perçinleyecek bir kavram olması itibariyle Türkiye'de önemi hiçbir şekilde anlaşılamamıştır.Türkiye'de insan kaynakları uzmanlığı ,müdürlüğü,yöneticiliği yapan kişiler teorik bilgiler arasında sıkışıp kalmış ve çoğunluğu dar kafalı, ezber bilgiyle hareket eden insan kaynakları robotlarıdır. Bunlar homo sapienslerin homo robotus versiyonlarıdır.

    Öncelikle şu noktayı belirtmek isterim ki insan kaynakları yönetimi aynı zamanda uygulama da yapılan bir ar-ge faaliyetidir.

    Her türlü kar eden kuruluşta gerek zihinle, gerek bedenle, gerek makineyle yapılan işler insan emeğine muhtaçtır. Bu noktada her türlü ekonomik faaliyet insan kaynaklarının eğitimi,geliştirilmesi ve daha iyi bir noktaya yönlendirilmesi ile gelişecektir. Buradan ekonomik gelişme ve insan kaynakları uygulamalarının gelişmesinin doğru orantılı olduğunu çıkarabiliriz.

   Ekonomik gelişme ve insan kaynakları yönetiminin gelişmesi doğru orantılıysa, insan kaynakları yöneticilerinin bilmesi gereken bir şey var: İnsan kaynakları yönetimi doğru yapıldığında, sadece çalışılan işletmeye değil ülkeye ve dünyaya yapılan,tüm insanlığa yapılan büyük bir hizmettir.

   Türkiye'de insan kaynakları yönetiminin gelişmesi için aşağıda saydığım şu noktalara dikkat edilmelidir.

  * İşe alım süreçleri iş görenin sahip olduğu iş tecrübesine  endekslenmemelidir.İş görende aranacak niteliklerin başında tecrübe, referans(pardon torpil) ve eğitim  yerine dürüstlük,istikrar,pratik zeka,duygusal zeka,uyum,insan ilişkilerinin başarısı gibi nitelikler aranmalıdır.

*İnsan kaynakları yöneticileri teorik ezber bilgiler yerine kendi özgün yöntemlerini uygulamalıdırlar.

*İşe alınanlara oryantasyon doğru yöntemlerle uygulanmalıdır.

*Personelin inovatif fikirlere ilgisi güçlendirilmeli ve her düzeydeki personelin işin daha iyi nasıl yapılacağına dair fikri alınmalıdır.

* İnsan kaynakları yöneticilerinin üst yönetime yalakalık yapma alışkanlığı insan kaynakları yönetiminin araç ve amaç bağımsızlığının sağlanması ile ortadan kaldırılabilir.

*Her ülkenin ekonomik konumu,demografik yapısı,iklimi,demokratik gelişimi,hukuki gelişimi,gelenekleri,iş gücünün yapısı farklı olduğundan Amerika'da yapılan bir insan kaynakları çalışması Türkiye'de aynı sonuçları  vermeyebilir.Bu noktada insan kaynakları yönetimi ülkemizin şartları ile uyumlaştırılmalı ve özgünleştirilmelidir.

   Türkiye genç  iş gücüne sahip ekonomik gelişmeye açık bir ülkedir.insan kaynakları yönetiminin geliştirilmesi ve özgünleştirilmesi bu iş gücünün daha sağlıklı değerlendirilmesini ve ekonomik gelişmeyi sağlayacaktır.


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder