14 Şubat 2013 Perşembe

SATRANÇ HAKKINDA BAZI ÖNERİ VE DÜŞÜNCELER

Satranç en eski strateji oyunlarından biridir.Bir savaş oyunudur.8x8=64 karelik bir tahtada oynanır.
Taşların hareketleri şu şekildedir:
Şah: her yöne tek kare gidebilir.
Vezir: her yöne sınırsızca gidebilir.
At : L şeklinde her yöne gider . Hareketi en farklı olan taştır.
Fil:çapraz olarak sınırsızca gidebilir
Kale:yatay ve dikey olarak sınırsızca gidebilir.
Piyon :ilk harekette 1 veya 2 kare düz gidebilir. diğer hareketlerde bir kare düz gider. alış çaprazdır.çaprazdaki taşı alabilir.
 Satrancın faydaları:
1- Satranç karar alma yeteneğini güçlendirir.
2-Zihinsel bir spordur.
3-Çok yönlü düşünme yeteneğini geliştirir.
4-Hayal gücünü geliştirir.
5-Planlama ve stratejik davranma yeteneğini geliştirir.
6-Şiddete duyulan gereksinimi azaltır.
7-Boş vakitleri sağlıklı bir şekilde değerlendirme yoludur.
8-Satranç problem çözme yeteneğini geliştirir.
9-Satranç muhakeme yeteneğini güçlendirir.
10- Satranç odaklanma gücünü arttırır.
11-Satranç zor durumlarla başa çıkabilme yeteneğini geliştirir.
12-Satranç matematiksel analiz ve kavrama yeteneğini geliştirir.
Satrancın bu faydalarını saydıktan sonra Şiddetle satranç oynamanızı tavsiye ediyorum. Oynayın ve satrancın faydalarını kendiniz görün.
Genel ve Basit Satranç Stratejileri:
1-Satrançta en önemli şey şahın güvenliğidir.Şah mat olursa oyun biter.Her hamlede dikkat etmeniz gereken ilk nokta şahın güvenliğidir.Şahın güvenliği rakibin şah çekebilme şansının azalmasıyla doğru orantılıdır.Unutmayın ki rakibiniz şah çekemiyorsa sizi mat edemez.
2- Açılış : Açılışta avantaj sağlayabilirseniz oyun ortası ve sonu stratejileri kolaylaşır. Açılış konusunda dikkat etmeniz gereken nokta at fil gibi taşların hızlı bir şekilde ve ideal noktalardan oyuna sokulması ,gerekiyorsa şahın güvenliği adına  veya bir hücum stratejisiyle rok yapılmasıdır.Bir çok farklı açılış vardır. Farklı açılışları ve devam yollarını bilmeniz size avantaj kazandıracaktır.
3-Taşların etkinliği bir diğer önemli noktadır.Taşların etkinliği  o taşın tam olarak doğru yerde kullanılması ,etkili yerlerde bulunması ,rakip hedeflere yakın olması demektir.demektir. Örneğin fillerin önü açık olmalıdır. Önü açık ve merkezdeki piyonlarla ters renkteki filler iyi fillerdir.Etkin fillerdir.Önü kapalı ve piyonlarla aynı renkteki filler kötü ve etkin olmayan fillerdir. Vezir merkezi bir konumda bulunmalıdır. Kaleler önü açıkken etkilidirler.Hatları açtığınızda o hattı kalelerle kontrol edebilirsiniz.Kaleler aynı hatta çiftlendiğinde daha etkin olurlar. Merkezi konumda rakip şaha yakın ,ayakları dışarıda bulunmayan atlar iyi atlardır. Köşedeki atların gidebileceği noktalar sınırlıdır. Ve köşedeki atların ayakları  dışarıda kalır.Piyonlar yanyana iken en güçlü şekildedir. Ayrık izole piyon olmamasına ve piyonlardan adacıklar meydana gelmemesine dikkat edin.
4- Rakibinize tehditler sunun:Satrançta rakibinizi şah çekerek ,mat tehdit ederek ,taş isteyerek,taşlarınızı etkin konumlara getirerek zor durumda bırakabilirsiniz.
5-Sayıca daha zayıf bir ordu sayıca üstün bir orduyu yenebilir. uygun gördüğünüzde çeşitli fedalarla oyunu lehinize çevirebilirsiniz.Her durumda önemli olan konum üstünlüğüdür.
6-Oyun sonu tek kanatta oynanıyorsa at ,çift kanatta oynanıyorsa fil etkindir.Ama genel olarak filler oyun sonlarında daha etkindir.
7-Fazla taş değişilmediyse tahtadaki taş sayısı fazla ise kapalı konum söz konusudur.Kapalı konumlarda atlar fillere göre daha etkindir.Taşlar değişildiyse açık konumlarda filler etkindir.
8-Şiş,açmaz ve çatal konumlarına dikkat edin.Rakibinizin açmazda bir taşı varsa tüm taşlarınızla bu açmaza yüklenin.
9-Kalelerin çaprazları zayıftır.İki kalenizin çapraz olarak aynı hizaya gelmemesine dikkat edin. Rakip ,kalelerinizi şişleyebilir.
10-Çifte şah ve açarak şah çekme konumları her zaman bir avantajdır.Rakibinize bu şansı asla vermeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder